Головна » 2008 » Квітень » 4 » Тернополян зцілюють по четвергах
4:01 PM
Тернополян зцілюють по четвергах
Перед таїнством Соборуванням, віруючі три дні не їдять. Стільки ж часу до і після таїнства жінкам не можна користуватися косметико. Перед Соборуванням утримуються від світських утіх та сповідаються.

Таїнство проводять напередодні Великодня в Свято-троїцькому центрі на “Сонячному”, та в храмі Віри, Надії, Любові і матері їх Софії на “Східному”.

– Соборування для людини - це наче антивірусна програма для комп’ютера, – пояснює настоятель Свято-Троїцького духовного центру Тернополя отець Анатолій Зінкевич. – Воно відсторонює все погане і дає дорогу всьому кращому в людині.

В духовному центрі Cоборування проводять з 1996 року. Спочатку люди дещо з пересторогою ставилися до цього таїнства – до нього приступали одиниці. Цьогоріч же до Соборування напередодні Великодня приступлять близько тисячі людей. Для цього люди спочатку беруть благословення у свого настоятеля, і починають готуватися до таїнства.

– Обов’язкова підготовка до Соборування – три дні, – каже Анатолій Зінкевич. – Але такий термін годиться тільки для людей, які вже ведуть духовну практику. Інші ж готуються тиждень-два.

Під час підготовки до таїнства віруючі не тільки стримуються від утіх і постять, а й моляться, б’ють поклони, відвідують богослужінь та каються за гріхи.

Соборування в храмі проводять раз на тиждень — у четвер. Для людини воно означає зцілення – оздоровлення її душі.

– Саме сьогодні приступлю до Соборування, – розповідає прихожанка центру Галина Шумейко. – Останніх два дні пила тільки чаї на травах. Сьогодні тільки свячену воду. Не відчуваю, що це важко – навпаки, це щастя для мене.

Жінка розповідає, що приїжджає в духовний центр аж з Березовиці. Каже, що завдяки настановам тутешніх священиків, молитвам та Богу вона народила та виховала сина – хоча лікарі стверджували, що дітей вона мати не буде. Так само Бог допоміг з одужанням після інфаркту її чоловікові, переконана жінка.

Традиційно Соборування проводять кілька священиків. Оптимальна кількість – сім. Хоча може бути й один. Всім присутнім дають свічку та паличку для Єлеєосвячення. Служителі церкви приносять посудину з єлеєм і ставлять її в блюдо з пшеницею. До єлею додають червоне вино. Отці з віруючими моляться про освячення єлею. Потім читають сім вибраних місць з Книг апостолів і сім євангелійських читань. Після прочитання кожного євангелія священик хрестоподібно помазує паличкою людині лоб, щоки, груди, руки. При цьому він молиться до Господа Бога про зцілення. Після цього священик кладе відкрите Євангеліє, наче руку Спасителя, на голову хворому і молиться за прощення його гріхів. Таїнство закінчується тим, що хворий цілує Євангеліє і хрест.

– Не душа хворіє від тіла, а тіло хворіє від недуг душі, – каже отець Анатолій. – І саме завдяки вилікуванню душі під час Соборування можливе навіть вилікування у віруючого таких недуг, які лікарі визнали безнадійними. Однак для цього потрібна тверда віра самої людини в Бога і переконання в дієвості цього таїнства.

Переглядів: 950 | Додав: Avatar | Рейтинг: 5.0/1