Головна » 2009 » Жовтень » 30 » Про епідемічну ситуацію в області
2:05 PM
Про епідемічну ситуацію в області
nullПро епідемічну ситуацію в області із захворюваності людей на гострі респіраторні вірусні інфекції йшлося на засіданні колегії облдержадміністрації. 

Як повідомив начальник головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Богдан Ониськів, станом на 8.00 год. 29 жовтня в лікувально-профілактичних закладах області знаходиться - 326 хворих із попередньо встановленими діагнозами: позалікарняна пневмонія спричинена гострими респіраторними захворюваннями та вірусом грипу, із них важких хворих 22, дітей - 55. 
У порівнянні з минулою добою кількість госпіталізованих збільшилось в 2,5 рази. 

Станом на 28.10.2009 року в області зареєстровано 8 летальних випадків від захворювань пов'язаних з ускладненнями ГРВІ. 
Чортківський район - 3 випадки, по 1 випадку в Теребовлянському, Козівському та Гусятинському районах та в м. Тернопіль - 2 випадки. 
Ще 2 людей померло на дому, причину смерті встановлює судово-медична експертиза. 

«Тому, коли кількість захворювань ГРВІ в м. Тернополі та районах області почала зростати, негайно було вжито відповідних заходів щодо недопущення розповсюдження захворювань», - зазначив Богдан Ониськів. 

Він повідомив, що ще 19 жовтня відбулося засідання державної протиепідемічної комісії при обласній держадміністрації, підписано спільний наказ Головного управління охорони здоров'я облдержадміністрації та обласної санітарно-епідеміологічної станції «Про заходи щодо профілактики грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій епідсезону 2009-2010рр.», винесено Постанову головного державного санітарного лікаря Тернопільської області «Про ускладнення епідемічної ситуації в області із захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та організацію протиепідемічних заходів», на підставі яких вже 20-21жовтня, рішенням міської надзвичайної протиепідемічної комісії м.Тернополя і рішенням Чортківської районної надзвичайної протиепідемічної комісії було призупинено навчання в школах і введені інші обмежувальні заходи. 

«Серед осені такого швидкого загострення епідситуації не очікувалось. Тому терміново запроваджені заходи були своєчасними, через засоби масової інформації населення було попереджене про необхідність дотримання протиепідемічного режиму та інших вимог щодо недопущення розповсюдження респіраторних інфекцій», - повідомив Богдан Ониськів. 

Він також зазначив, що для надання медичної допомоги хворим з ускладненнями вірусних інфекцій перепрофільовано терапевтичне відділення на 30 ліжок лікарні швидкої медичної допомоги м.Тернополя, відкрито 10 ліжок в обласній клінічній лікарні для вагітних жінок, організовано діагностичне відділення на базі міської лікарні №2, міської дитячої лікарні. Приведені в готовність всі інфекційні відділення центральних районних лікарень та м. Тернополя для госпіталізації даних хворих. 

Від МОЗ України отримано централізовано противірусний препарат «Таміфлю», близько 1800 блістерів, які направлені в лікувально - профілактичні заклади області. 

Спільним наказом головного управління охорони здоров'я облдержадміністрації, обласної санітарно - епідеміологічної станції та Тернопільського державного медичного університету від 28 жовтня створено штаб для організації та контролю за проведенням профілактичних та лікувально-діагностичних заходів в період епідемії вірусних захворювань. 

Богдан Ониськів відзначив, що, основною проблемою є те, що до лікарень поступають в основному хворі працездатного віку з важкими формами пневмоній, які до лікарів звертають на 4 - 5 день з початку захворювання. 

Із за пізніх звернень за медичною допомогою та несвоєчасним забором матеріалу на лабораторне дослідження, затруднена діагностика хвороби і цілеспрямоване лікування. 

Для проведення в області лікувальних та профілактичних заходів за нашими розрахунками необхідно 3,5 млн.грн. (медикаменти, обладнання, автомобілі, діагностичні середники). 

На даний час в області працює комісія МОЗ України. 

Присутня на засіданні колегії ОДА директор Департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення Міністерства охорони здоров’я України Раїса Моісеєнко відзначила, що весь обсяг медичних втурчань місцевими медиками було здійснено, у відповідності до існуючої ситуації. 

Заступник голови облдержадміністрації Федір Шевчук у своєму виступі наголосив на недопущенні виникнення ситуацій, пов’язаних і відключенням води у населених пунктах області, приводячи, як приклад, обмеження водопостачання Тернополі 26-27 жовтня, коли в обласному центрі вже було оголошено про епідемію. 

Він також звернувся до голів районних державних адміністрацій, районних рад, керівників підприємств та установ з закликом сприяти у проведенні профілактичних та лікувальних заходів на місцях забезпечивши виконання розпорядчих документів обласної державної адміністрації.

Переглядів: 2816 | Додав: NemeZida | Рейтинг: 3.5/2