Головна » 2009 » Березень » 19 » "Свобода" перемогла на виборах до Тернопільської облради. Публікувати офіційні результати заборонив суд
6:24 PM
"Свобода" перемогла на виборах до Тернопільської облради. Публікувати офіційні результати заборонив суд
Територіальна виборча комісія опрацювала 100% бюлетенів на позачергових виборах до Тернопільської обласної ради. В результаті до ради проходять сім партій.
Тим часом, БЮТ уже заблокував Тернопільську облраду через суд. Справа в тому, що окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов депутата Тернопільської обласної ради Володимира Бойка до Центральної виборчої комісії, заборонивши Тернопільській територіальній виборчій комісії офіційно публікувати результати позачергових виборів до облради. Про це йдеться у відповідній ухвалі окружного адмінсуду, повідомляє УНІАН.

Бойко у своєму позові вимагав визнати протиправною бездіяльність Центрвиборчкому у зв’язку із продовженням виборчого процесу з проведення позачергових виборів до Тернопільської облради після 3 березня 2009 року, коли Верховна Рада скасувала свою постанову про призначення позачергових виборів у Тернопільській області.

Сьогоднішньою ухвалою суду відкрито провадження у справі та призначено її до розгляду у судовому засіданні на 20 березня 2009 року.
Одночасно з позовом Бойка подав клопотання про вжиття заходів до забезпечення позову у вигляді зобов’язання відповідача заборонити Тернопільській обласній ТВК встановлювати результати позачергових виборів, заборонити офіційно публікувати результати позачергових виборів до закінчення судового розгляду та вирішення справи по суті.

Сьогодні ж ця ухвала набирає законної сили та підлягає до негайного виконання. Водночас ухвала Окружного адміністративного суду Києва може бути оскаржена у встановленому законом порядку.
При цьому, як заявив заявив міністр юстиції України Микола Оніщук, суди мають право до встановлення офіційних результатів виборів ухвалювати рішення про заборону публікації результатів до з'ясування всіх суперечливих питань, що стосуються виборчого процесу .

"Разом з тим, потрібно мати на увазі, що як тільки ці спори буде вирішено, Центральна виборча комісія повинна буде оголосити результати виборів, оскільки це результати волевиявлення громадян, і завдання публічної влади – встановити ці результати і довести їх до відома населення", - сказав він.
Зазначимо, що всього 25 грудня 2008 року Верховная Рада призначила дострокові вибори до 14 місцевих рад. Зокрема, було призначено вибори до 9 сільських рад, 4 селищних і однієї міської ради в Світловодську. Вибори було призначено на минулу неділю, 15 березня 2009 року.

З того часу найбільше шуму виникло навколо виборів до Тернопільської облради. Незважаючи на спроби скасувати їхнє проведення, вони все-таки відбулися, як і планувалося спочатку.
Примітно, що ці вибори стали крахом БЮТ.
3 березня Рада скасувала раніше прийняте рішення про призначення дострокових виборів.
Пізніше Окружний адміністративний суд Тернопільської області скасував рішення Тернопільської обласної територіальної виборчої комісії про припинення виборчого процесу і зобов’язав ТВК провести вибори до Тернопільської облради 15 березня 2009 року.

Водночас Окружний адміністративний суд Києва у четвер своєю ухвалою заборонив Держскарбниці України здійснювати фінансування позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради.
А в суботу, 14 березня, Окружний адміністративний суд міста Києва скасував свою постанову від 12 березня про заборону проведення 15 березня позачергових виборів до Тернопільської обласної ради.

Таким чином суд задовольнив клопотання Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
При цьому тервиборчком не задовольнив вимогу БЮТ зняти його з реєстрації, і назва блоку залишилася в бюлетені. Після виборів БЮТ заявив про намір оскаржити результати виборів до Тернопільської облради у суді.

Водночас, голова політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Свобода" Олег Тягнибок наголошує, що результат очолюваної ним політичної сили на позачергових виборах депутатів Тернопільської обласної ради засвідчив спроможність українських націоналістів самостійно пройти до Верховної Ради на наступних парламентських виборах.

"Передвиборний процес був надзвичайно складним. Це було певне випробування для України і для українців. Його можна оцінювати як певний перелом, перехід від однієї політичної владної епохи до іншої", - зазначив лідер ВО "Свобода", додавши, що "час неідеологічних кольорових мегаблоків з фантиків, гігапартій починає відходити".
Переглядів: 866 | Додав: NemeZida | Рейтинг: 0.0/0