Головна » 2009 » Березень » 23 » Спелеологи відкрили у печері «Млинки» новий район «Глобальний» довжиною близько 2 км
9:34 PM
Спелеологи відкрили у печері «Млинки» новий район «Глобальний» довжиною близько 2 км
Печера «Млинки» стала ще довшою. Під час нещодавньої експедиції, учасники чортківського спелеологічного клубу «Кристал» нанесли на карту підземелля ще близько двох кілометрів нових лабіринтів. Новий район назвали «глобальним». Там спелеологи виявили  нехарактерні для «Млинків» великі зали, глибокі розпори і двоповерхове розташування ходів.
Юрій Зарембський, член спелеоклубу «Кристал», один із першовідкривачів району «Глобальний»: «Ми почали там копати. І нам пощастило, тому що ми потрапили в новий район. Ми подивились, що там не просто частинаходу, який був завалений, а це дійсно, можна сказати, ще одна нова печера».
Про наявність нерозвіданого району чортківські спелеологи здогадувались давно. У крайній західній точці підземелля була тріщина, з якої відчувалась тяга повітря. До того ж туди часом залітають кажани. Після цього остаточно вирішили, що за тріщиною має бути простір, і почали ї розробку. Роботи тривали близько двох років. І 25 серпня 2007 року спелеологам відкрились об’ємні зали невідомого лабіринту.
«Кристалівці» кажуть, що всі роботи з дослідження печери активісти проводять за свої кошти і практично без підтримки влади. Попри те, що чиновники позиціонують Тернопільщину як туристичну область, жодних дій, аби розвивати і популяризувати печери як туристичні об’єкти, не робиться.
Борис Гора, голова турклубу «Кристал», член спелеоклубу «Кристал», багаторічний дослідник печери «Млинки»: «Чортківський клуб за рахунок мінімальних екскурсій таким чином заробляє копійку для купівлі спорядження. Це компаси, різні рулетки тощо. Адже воно досить дороге».
Спелеологи не підтримують ідею, що печери необхідно закрити від стороннього ока, і пускати туди виключно науковців. Вони вважають, що туристів у добре досліджені ділянки пускати можна. А дальні ділянки залишити при цьому для досліджень спелеологів. Зокрема – і нещодавно відкритий район «Глобальний».
До слова, вхід у печеру «Млинки» знаходиться у Чортківському районі Тернопільської області.
Переглядів: 1160 | Додав: NemeZida | Рейтинг: 1.0/1